Favorieten EK 2024
Van 14 juni tot 14 juli 2024 geven 24 landen acte de présence op het Europees kampioenschap voetbal in Duitsland. Maar slechts één daarvan kan de winnaar zijn en de Henri Delaunay-cup in de lucht steken. Wie wint het EK 2024? We zetten de favorieten en kanshebbers voor de Europese titel voor je op een rij.
Betting odds winnaar EK 2024: favorieten en kanshebbers voorgesteld
Op het vorige EK kroonde Italië zich na strafschoppen in het hol van de leeuw tot Europees kampioen en dit jaar azen de Azzuri van Luciano Spalletti op een herhaling van die prachtzomer. “De Europese titel motiveert”, aldus de oefenmeester. Toch behoren ze - net als drie jaar geleden - bij de bookmakers niet tot de landen met de meeste kans om het EK te winnen. Tenminste, als we louter kijken naar de betting odds bij het beantwoorden van de vraag wie zich tot winnaar van het EK voetbal in Duitsland zal kronen. Wij kijken echter wat verder. Maak hieronder kennis met alle favorieten voor het EK 2024: van de ‘usual suspects’ tot outsiders en zelfs ‘dark horses’.Op wie zet jij je geld bij BetMGM?
Wed op de EK-winnaar (en andere eindposities) bij BetMGM!
Bij BetMGM heb je niet alleen de optie om te wedden op de eindpositie van eender welk team dat deelneemt aan het EK voetbal in Duitsland, maar ook hun toernooivoortgang (in verschillende ‘markten’). Zo kun je bijvoorbeeld gokken of Nederland al dan niet de kwartfinales haalt, iets wat de vaderlandse voetbalbond als minimale doelstelling heeft gesteld. Daarnaast vind je ook nog talloze andere (live) weddenschappen voor alle EK-wedstrijden in het ramvolle speelschema. Al blijft gokken op de eindwinnaar toch het leukste. Weet jij wie op 14 juli de Europese titel pakt?
Topfavorieten EK 2024
Engeland en Frankrijk zijn volgens de bookmakers de grootste kanshebbers om het EK van 2024 te winnen. Beide landen gelden als sinds het einde van de EK-kwalificatie als de topfavorieten voor de Europese titel en ook de EK-loting bracht daar geen verandering in.
Engeland: komt het voetbal dan eindelijk thuis?
Football is coming home. Dat zeggen de bookmakers toch: Engeland is dé favoriet om het EK 2024 te winnen. En daar valt wat voor te zeggen, want als één generatie de prijzendroogte sinds 1966 kan beëindigen dan is het de huidige wel. Vooral in het aanvallende compartiment heeft bondscoach Gareth Southgate heel wat te kiezen, alleen achterin wil het nog weleens broos ogen. De defensie is dan ook direct het grootste pijnpunt van The Three Lions. Maar dat was op het vorige EK ook het geval en toen werd voor het eerst sinds 1966 weer de finale van een groot eindtoernooi gehaald. Drie jaar verder lijkt het geloof in een goede afloop groter dan ooit, en niet alleen in de bakermat van de voetbalsport zelf.
Frankrijk: op zoek naar revanche voor EK-deceptie
Op het EK 2020 gingen de Fransen in een spectaculair duel in de achtste finales, na strafschoppen, verrassend onderuit tegen Zwitserland. Les Bleus lieten echter op het WK in Qatar met de tweede plek zien dat dat niet meer dan een incident was. Didier Deschamps lijkt niet alleen in staat om de vele ego’s binnen de Franse nationale voetbalploeg goed te kunnen managen, maar ook het heilige vuur te doen blijven branden. Deze dadendrang, in combinatie met de misschien wel talentvolste ploeg, maakt Frankrijk tot een serieuze kanshebber voor de eerste EK-titel sinds 2000.
Favorieten EK 2024
Engeland en Frankrijk zijn weliswaar de topfavorieten voor het EK voetbal in Duitsland, het favorietenclubje wordt gecompleteerd door drie oud EK-winnaars: het gastland, Portugal en Spanje. En voor allemaal is wel een casus te maken.
Duitsland: op tijd in vorm voor een prachtzomer?
Het gastland is op een eindtoernooi altijd een factor om rekening mee te houden. Zeker als dat Duitsland betreft. Onder de nieuwe bondscoach Julian Nagelsmann is Die Mannschaft weer een ploeg om rekening mee te houden, zo ondervonden ook Frankrijk (2-0) en Oranje (2-1) in de voorbereiding op het eindtoernooi. Vooral de impact van de teruggekeerde Toni Kroos, als steunpilaar en mentor voor talenten als Florian Wirtz en Jamal Musiala, lijkt niet te mogen worden onderschat. Duitsland zou zich zomaar nét op tijd hebben weten te herpakken van een van de zwakste episodes in de eigen voetbalhistorie. Wel is het al van even geleden dat het gastland de titel thuis hield: Frankrijk was in de EK-geschiedenis voorlopig de laatste, in 1984.
Portugal: ‘last dance’ van Cristiano Ronaldo
Dat Portugal er in de eindfase van het EK in Duitsland nog bij zit, lijkt geen hogere wiskunde. De Portugezen wonnen het toernooi in 2016 en kwamen deze eeuw altijd tot minimaal de kwartfinales, het laatste eindtoernooi uitgezonderd (daarin was België in de achtste finales te sterk (1-0). Portugal heeft een zeer sterke en talentvolle kern: met Cristiano Ronaldo - die opgaat voor zijn laatste EK voetbal - als uithangbord, maar Bruno Fernandes, Bernardo Silva, Rúben Dias en Rafael Leão mogen ook niet onderschat worden. Het is aan Roberto Martinez om van de Seleção das Quinas een winnend geheel van te maken dat complementair aan elkaar is. Grote vraag blijft wel wat er gebeurt als Ronaldo niet uit de verf komt…
Spanje: met dodelijk effectief ‘tiki-taka-voetbal’
Drie keer eerder was Spanje de beste van Europa (1964, 2008, 2012), maar toch behoort La Roja volgens de bookmakers niet tot de absolute EK favorieten. En gezien het laatste WK valt dat te begrijpen. Tegen Marokko ging het in de achtste finales na strafschoppen mis, waarbij het Spanje in de match vooral aan stootkracht ontbrak. Maar met Luis De La Fuente aan het roer lijkt dat nu beter op orde. Het ‘tiki-taka-voetbal’ is er nog steeds, maar een stuk effectiever. In combinatie met een zeer talentvolle generatie, waar Lamine Yamal de belichaming van is, zorgt dat voor een dodelijke combinatie. Zoals bleek tijdens de laatste Nations League, die door Spanje werd gewonnen.
Outsiders EK 2024
Hoewel we ons in Nederland maar al te graag tot de favorieten voor het EK 2024 rekenen, denken de bookmakers daar anders over. Samen met Italië en België behoort Oranje tot het plukje outsiders voor de Europese titel.
Nederland: voor iedereen een ‘pain in the ass’
“We gaan niet als favoriet naar het EK”, was bondscoach Ronald Koeman eind 2023 duidelijk. “Maar we hebben een goede en talentvolle groep als iedereen fit is. We kunnen het iedereen lastig maken.” En dat is eerder realiteitszin dan Nederlandse branie. Oranje heeft weliswaar geen wereldsterren à la Robben, Sneijder en Van Persie meer in de gelederen, maar Xavi Simons, Virgil van Dijk, Cody Gakpo, Nathan Aké en een fitte Frankie de Jong en Memphis Depay zijn Europese top. En als deze zomer alles goed valt, zou het Nederlands elftal zomaar meer dan een ‘pain in the ass’ voor de Europese voetbalelite kunnen zijn.
Italië: met kampioenenmaker Spalletti aan het roer
La Squadra Azzurra is regerend Europees kampioen, maar behoort volgens de bookmakers niet tot dé EK favorieten. Daar zit het missen van het WK 2022 en de zeer moeizame EK-kwalificatiecampagne voor een groot deel tussen. De Italianen zelf zullen het graag zien, ze gedijen beter als underdogs. Ook het EK 2020 werd zo immers gewonnen. Met Luciano Spalletti beschikt Italië over een bevlogen bondscoach en bewezen kampioenenmaker (hij maakte Napoli na 33 jaar weer de beste van de Serie A). Hij laat de nationale ploeg herkenbaar en modern spelen, met dezelfde passie die hij buiten de lijnen uitstraalt. Iets wat je aan mannen als Gianluigi Donnarumma, Giovani Di Lorenzo, Nicolò Barella en co wel over kan laten.
België: revanche voor demasqué op WK 2022
België haalde het afgelopen WK wel, maar stelde daarin ontzettend teleur. De Rode Duivels zinnen dan ook op revanche. En met een vernieuwde ploeg en nieuwe bondscoach zouden de Belgen weleens verder kunnen raken op het EK in Duitsland dan vooraf gedacht. Nieuwe namen als Jeremy Doku en Johan Bakayoko hebben zich in de ploeg gespeeld, terwijl de hand van de Italiaanse Duitser Domenico Tedesco als bondscoach steeds zichtbaarder wordt. Daarmee toont de oud-coach van Schalke ’04 eens te meer aan dat-ie zijn ploegen snel veel beter kan laten voetballen, zowel tactisch als technisch. Dat belooft dus voor onze zuiderburen op het EK 2024!
Dark horses EK 2024
Denemarken (in 1992) en Griekenland (in 2004) hebben ons geleerd dat je geen enkel land bij voorbaat moet uitvlakken. Al lijkt ons de kans zeer klein dat Albanië of Georgië zich tot Europees kampioen kroont. De volgende landen hebben wat dat betreft een betere kans op EK-winst, al blijft het een longshot:
Kroatië: eindelijk raak op het EK?
Waar de Kroaten op de laatste twee WK’s telkens schitterden, wil het op EK’s maar zelden lukken. Vandaar ook dat de ‘nummer drie van de wereld’ door de bookmakers tot een van de dark horses en niet favorieten voor het EK 2024 wordt gerekend. En niet zonder reden. De Vatreni kenden een wisselvallige aanloop naar het eindtoernooi: met een verre van vlekkeloze kwalificatie en zilver tijdens de Nations League. Hoe de Kroaten voor de dag komen zal in grote mate afhangen van Luka Modric, die samen met Mateo Kovacic en Marcelo Brozovic nog steeds de spil is van de nationale ploeg. Is het ‘gouden team’ van bondscoach Zlatko Dalić over zijn houdbaarheidsdatum heen of kan het nog eenmaal schitteren?
Oostenrijk: onder Ralf Rangnick een ander beest
Vergeet het saaie Oostenrijk van het afgelopen EK, dit Oostenrijk is een ander beest. Het Alpenland behoort vooraf zeker niet tot de EK 2024 favorieten, maar zou op het eindtoernooi best weleens de verrassing kunnen worden. De nieuwe bondscoach Ralf Rangnick heeft van Oostenrijk een aanvalsmachine gemaakt. Volledig gestoeld op de Red Bull-filosofie: hoge druk, counterpressing, verticaal spel en controle. En daarmee is Oostenrijk, waar Konrad Laimer en Marcel Sabitzer de blikvangers zijn, voor elke ploeg een gevaarlijke klant. Onder meer Duitsland (2-0) en Turkije (6-1) verslikten zich in de lange EK-voorbereiding in de groepsgenoot van Oranje. Dus waarom zou dat op het EK niet kunnen gebeuren?
Oekraïne: voor volk en vaderland!
“Niet de beste spelers winnen, maar het beste team wint.” Het afgelopen Europees kampioenschap bewees maar eens het gelijk van die filosofie van Lous van Gaal. Italië had zeker niet de beste spelers, maar had wel veruit het beste collectief. Ook Oekraïne trekt niet met de sterkste kern naar het EK in Duitsland, maar de teamgeest zou weleens ongeëvenaard kunnen zijn. Het team van oud-international Sergiy Rebrov wil de door oorlog verscheurde natie trots maken met een sterk eindtoernooi en zal bovendien de gunfactor mee hebben. Daarbij is het vooral uitkijken naar de tandem van de Spaanse stuntploeg Girona: Viktor Tsygankov en Artem Dovbyk. Laatstgenoemde behoort direct ook tot de favorieten voor de Gouden Schoen op het EK voetbal.