Wat kost gokken jou? Stop op tijd 18+
01:26
BetMGMBetMGM

Loting EK 2024

Een van de spannendste momenten van ieder Europees kampioenschap vindt plaats voordat er nog één bal officieel is getrapt: de loting. Het is de prelude van het voetbalfeest, en traditioneel het begin van alle voorpret. Met de groepsfase en het speelschema bekend kan het grote voorspellen namelijk beginnen. Ontdek hieronder de loting voor het EK 2024 en bepaal op wie jij je geld zet voor de eindzege!

Opzet en procedure loting EK 2024

Op 2 December 2023 om 18:00 uur vond in de Elbphilharmonie in Hamburg de loting voor het EK 2024 in Duitsland plaats. De Hamburgse concertzaal was het decor van een vijftig minuten lange lotingceremonie met alles erop en eraan: show, muziek en zelfs wat opgewonden geluidjes. Het gevolg van een ‘prank’ van een Britse Youtuber, die met seksgeluiden inbrak in de geluidsverbinding.

Het échte hoogtepunt was echter het gegoochel met de balletjes. De opzet en procedure van de EK-loting was identiek aan die van vier jaar eerder: de 21 voetbalnaties die al zeker waren van EK-deelname (gastland Duitsland en de 20 landen die zich via de reguliere EK-kwalificatie hadden weten te plaatsen) werden samen met nog drie te bepalen play-off winnaars over vier potten verdeeld. Voor de potindeling bij de EK-loting hield de Europese voetbalfederatie louter rekening met de resultaten van de afgelopen EK-voorronde.

Potindeling EK-loting

Nadat de groepsfase van de EK-kwalificatie er eind november op zat, kon het vizier op de EK-loting van december. Alle deelnemers kregen een pot van 1 tot 4 toebedeeld. Het gastland en alle groepswinnaars werden verdeeld over de eerste twee potten, netjes gerangschikt op basis van hun resultaten in de kwalificatiecyclus. In Pot 3 en 4 kregen de nummers twee uit de groepsfase van de voorrondes (exclusief ‘beste nummer twee’, Oostenrijk) en de play-offs winnaars een plekje.

  • Pot 1: Duitsland, Portugal, Frankrijk, Spanje, België, Engeland

  • Pot 2: Hongarije, Denemarken, Albanië, Turkije, Roemenië, Oostenrijk

  • Pot 3: Schotland, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Nederland, Kroatië

  • Pot 4: Servië, Italië, Zwitserland, Winnaar play-off A, winnaar play-off B, winnaar play-off C

Resultaat loting EK voetbal 2024: van ‘makkelijke poule’ tot ‘groep des doods’

Titelverdediger Italië werd bij het lotingsfeest in Hamburg samen met Spanje, Kroatië en Albanië ingedeeld in groep B, wat automatisch leidde tot de benoeming ‘poule des doods’. Dat bleek voorbarig, want de uitkomst van de EK play-offs zorgde ervoor dat groep D op basis van de FIFA-ranking een stuk dodelijker is: Frankrijk (2), Nederland (7), Oostenrijk (25) en play-off winnaar Polen (28). Portugal en vooral België had bij de loting voor het EK voetbal in Duitsland geen reden tot klagen. Onze zuiderburen kregen met Slowakije, Roemenië en Oekraïne in groep E relatief hapklare brokken voor de kiezen.

Groepsindeling EK van 2024:

  • Groep A: Duitsland, Schotland, Hongarije, Zwitserland

  • Groep B: Spanje, Kroatië, Italië, Albanië

  • Groep C: Slovenië, Denemarken, Servië, Engeland

  • Groep D: Polen (winnaar play-off A), Nederland, Oostenrijk, Frankrijk

  • Groep E: België, Slowakije, Roemenië, Oekraïne (winnaar play-off B)

  • Groep F: Turkije, Georgië (winnaar play-off C), Portugal, Tsjechië

Speelschema EK voetbal in Duitsland

Na afloop van de EK-loting rolde al snel het officiële speelschema van het EK 2024 uit de computer. Van het openingsduel tussen gastheer Duitsland en Schotland op 14 juni in München tot de EK-finale in het Olympiastadion te Berlijn exact een maand later, en alles daar tussenin. Alle deelnemers weten nu dus hun EK-parcours.

Geniet samen met BetMGM van het EK 2024!

Als de loting voor het EK in Duitsland ons een ding heeft geleerd, dan is het wel dat ons weer een boeiende voetbalzomer te wachten staat. En met BetMGM kun je die nog een pak spannender maken. Je kunt (live) wedden op alle wedstrijden op het EK 2024, evenals verschillende andere uitkomsten: van de eindwinnaar tot de topscorer en meer. Met wat geluk wordt dat extra genieten tijdens het komend Europees kampioenschap!

Sorry!

Helaas is BetMGM momenteel niet beschikbaar in je land.