Wat kost gokken jou? Stop op tijd 18+
00:57
BetMGMBetMGM

EK 2024 Trivia

Voetbal is en blijft de belangrijkste bijzaak van het leven. Er is dan ook veel meer te melden over het Europees kampioenschap voetbal in Duitsland dan we in andere artikelen kunnen vangen. We hebben de belangrijkste trivia rond het EK 2024 hier verzameld. Ideaal om op een luchtige manier in de juiste stemming te komen!

Trivia over het EK 2024 in Duitsland: van de nieuwe EK-bal tot het prijzengeld

Nu de loting voor het Europees kampioenschap in Duitsland bekend is, kan de voorpret écht beginnen. Evenals het grote voorspellen:** wie wint het EK?** Welke speler kroont zich tot topscorer? En sneuvelen er gedurende het toernooi nog scherpe records? Het EK voetbal in 2024 blijft hoe dan ook over de tong gaan. Maar er is over het EK 2024 zoveel meer te vertellen. Hier zijn de leukste EK-randzaken en trivia:

Tweede EK voetbal in Duitsland

Jetzt geht's wieder los! Na 1988 slaat het EK-circus opnieuw zijn tenten op in Die Heimat. En aan het eerste Europees kampioenschap op Duitse bodem hebben we als Nederlanders natuurlijk goede herinneringen. Wie herinnert zich niet die wereldgoal waarmee Marco van Basten in de EK-finale doelman Rinat Dasaev van de Sovjet-Unie het nakijken gaf en Oranje de Europese titel schonk?

36 jaar na dato is Duitsland in een nieuwe wereldorde opnieuw gastheer. Ook het format is anders: 24 in plaats van acht deelnemers, liefst 51 wedstrijden en tien verschillende stadions en speelsteden. Stuttgart, Frankfurt am Main, Gelsenkirchen, Düsseldorf, Hamburg en Keulen zijn net als in ’88 van de partij. Berlijn, Dortmund en Leipzig zijn nieuw, terwijl Hannover dit keer wordt overgeslagen.

EK-debutant Georgië

Het Europese voetbaltoernooi in Duitsland is allesbehalve een debutantenbal. Van alle 24 EK-deelnemers is er slechts één land voor het eerste van de partij: Georgië. En dat terwijl het slechts als vierde eindigde in groep A van de EK-kwalificatie. Door een goede Nations League-campagne mocht het toch meedoen aan de play-offs om een van de laatste drie EK-tickets. En met succes: Griekenland werd in de finale na strafschoppen verslagen, met een waar volksfeest en plaatsing voor de groepsfase van de eindronde tot gevolg!

EK 2024 logo en slogan

Het logo van het EK 2024 in Duitsland is de Henri Delaunay-cup opgetekend tegen een ovale achtergrond (‘het dak van het Olympiastadion’) met 24 gekleurde schijfjes, die zowel de kleuren van de deelnemende teams als alle Europese voetbalbonden vertegenwoordigen. Het Europese voetbaltoernooi moet een feest zijn voor iedereen, wil men maar zeggen. ‘United in football. Vereint im Herzen Europas’ past wat dat betreft als slogan perfect bij de boodschap van het EK-logo.

Prijzengeld EK 2024

24 landen strijden vanaf 14 juni tot 14 juli in Duitsland om eer en glorie, maar ook poen. Want naast de EK-beker, Coupe Henri Delaunay, valt er voor de deelnemende landen ook te cashen. De totale prijzenpot van het EK 2024 bedraagt €331 miljoen, waarvan de winnende voetbalfederatie alleen al €8 miljoen opstrijkt:

  • Deelnameprijs: €9,25 miljoen

  • Wedstrijdbonus: €1 miljoen voor een overwinning, €500.000 voor een gelijkspel

  • Kwalificatie achtste finales: €1,5 miljoen

  • Kwalificatie kwartfinales: €2,5 miljoen

  • Kwalificatie halve finales: €4 miljoen

  • Verliezend finalist: €5 miljoen

  • Winnaar EK 2024: €8 miljoen

Maximaal kan een land dus €28,25 miljoen verdienen!

Mascotte EK 2024

Albärt is het gezicht van het EK voetbal in Duitsland. De in kleurrijke voetbaloutfit gestoken teddybeer haalde het in een online verkiezing van andere ‘beernamen’, zoals Bärnardo, Bärnheart en Herzi von Bär. Albärt is alweer de 12e EK-mascotte sinds Pinocchio, die het Europees kampioenschap voetbal van 1980 een gezicht gaf.

EK 2024 bal

Zonder officiële voetbal geen EK. Tenminste, dat wil de Europese voetbalbond ons toch doen geloven. Elk toernooi kent sinds 1984 een eigen EK-bal. En dat is dit jaar niet anders. De officiële wedstrijdbal heeft de naam Fussballliebe meegekregen en is voorzien van 'connected ball'-technologie', die realtimedata naar de Video Assistent Referee (VAR) kan sturen.

  • EK 2024: Fussballliebe

  • EK 2020 (gehouden in 2021): Uniforia

  • EK 2016: Beau Jeu

  • EK 2012: Tango 12

  • EK 2008: Europass

  • EK 2004: Roteiro

  • EK 2000: Terrestra Silverstream

  • EK 1996: Questra Europa

  • EK 1992: Etrusco Unico

  • EK 1988: Tango Europa

  • EK 1984: Tango Mundial

EK 2024 song

Sinds 1992 heeft elk Europees voetbalkampioenschap ook zijn eigen anthem. Het officiële EK-nummer voor 2024 is ‘FIRE’, een coproductie van Meduza, OneRepublic en Leony. Met deze bonte muzikale keuze wil het organisatiecomité niet alleen ‘een meeslepende ambiance’ creëren, maar ook de boodschap van ‘United in football’ versterken.

  • EK 2024: ‘FIRE’ van Meduza, OneRepublic & Leony

  • EK 2020 (gehouden in 2021): ‘We Are the People’ van Martin Garrix ft. Bono & the Edge

  • EK 2016: ‘This One’s for You’ van David Guetta ft. Zara Larsson

  • EK 2012: ‘Endless Summer’ van Oceana

  • EK 2008: ‘Can You Hear Me’ van Enrique Iglesias

  • EK 2004: ‘Força’ van Nelly Furtado

  • EK 2000: ‘Campione 2000’ van E-Type

  • EK 1996: ‘We’re in This Together’ van Simply Red

  • EK 1992: ‘More Than a Game’ van Howe Jaarnek & Peter Jöback

Scheidsrechters EK 2024

De Europese voetbalbond heeft negentien arbiters opgetrommeld om alle EK-wedstrijden in goede banen te leiden. Daaronder ook één Argentijn, als resultaat van een nauwe samenwerking met de Zuid-Amerikaanse voetbalfederatie: Facundo Tell. De scheidsrechters zullen hun basiskamp hebben in Frankfurt, de VAR zal tijdens het toernooi gestationeerd zijn in Leipzig.

Alle scheidsrechters op het EK 2024: Anthony Taylor, Michael Oliver (beiden Engeland), Clément Turpin en François Letexier (beiden Frankrijk), Daniel Siebert en Felix Zwayer (beiden Duitsland), Daniele Orsato en Marco Guida (beiden Italië), Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spanje), Istvan Kovacs (Roemenië), Ivan Kruzliak (Slowakije), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Turkije), Glenn Nyberg (Zweden), Sandro Schärer (Zwitserland), Slavko Vincic (Slovenië) en Facundo Tello (Argentinië).

‘Grootste voetbaldoel van de wereld’

Van historische stadspoort tot futuristisch voetbaldoel. De Brandenburger Tor wordt speciaal tijdens het Europees kampioenschap in Duitsland getransformeerd in ‘het grootste doel van de wereld’, de omgeving rond het bouwwerk tot ‘moeder aller fanzones’. Iedereen is van harte uitgenodigd om vanaf 12 juni een blik te werpen op het immense voetbaldoel, dat op wedstrijddagen dienst zal doen als tv-scherm voor alle aanwezigen. Ga jij live kijken?

Beleef het EK 2024 met BetMGM!

Met al deze EK-trivia en randzaken in de stemming gekomen voor hét voetbalfeest van het jaar? Maak het Europees kampioenschap voetbal dan nóg leuker en bovenal spannender door erop te wedden. Zet vooraf of live in op afzonderlijke EK-wedstrijden of voorspel de winnaar van het EK, topscorer of assistkoning; het kan allemaal op BetMGM.nl en meer. Jetzt geht’s los!

Sorry!

Helaas is BetMGM momenteel niet beschikbaar in je land.