Wat kost gokken jou? Stop op tijd 18+
17:09
BetMGMBetMGM

Nederland-Engeland halve finales: Wedtips EK 2024

Nederland staat voor de eerste keer sinds twintig jaar weer in de halve finales van het EK voetbal. In het Signal Iduna Park in Dortmund wacht woensdagavond Engeland. The Three Lions beschikken weliswaar over meer kwaliteit, maar steken niet in grootse vorm. En dus zien we in onze wedtips vandaag kansen voor Oranje om de EK-finale te halen!

Wedtip 1: Nederland bereikt volgende ronde

Hoewel bondscoach Gareth Southgate de kwartfinale tegen Zwitserland (1-1, winst na strafschoppen) typeerde als ‘de beste Engelse wedstrijd van het toernooi’, was de kritiek van het Britse journaille op het getoonde spel wederom niet van de poes. In de eerste helft was het onder de nieuwe 3-4-2-1-formatie nog wel redelijk, maar daarna daalde het tot een bedenkelijk niveau. Uiteindelijk waren de Engelsen de gelukkigste van de twee. “Eerst al tegen Slowakije (2-1 na verlenging, red.) en nu tegen Zwitserland”, aldus oud-international Jamie Carragher in The Telegraph. “Ze zijn door naar de halve finales ondanks hun prestaties, niet door hun prestaties.”

Nederland leek na de galawedstrijd tegen Roemenië (3-0) in ‘de juiste kant van de tabel’ vertrokken op weg naar de EK-finale, maar tegen Turkije (2-1) kwam Oranje bij momenten toch flink in de problemen. Op veerkracht en kwaliteit wisten de mannen van Ronald Koeman na een 1-0 achterstand alsnog de volgende ronde te bereiken. Nederland-Engeland lijkt in de halve finales van het EK 2024 dan ook uit te draaien op een wedstrijd waarin beide ploegen elkaar weinig tot niets zullen ontlopen. ‘Een strijd der gelijken’ dus, zoals het Britse medium The Sun het in aanloop naar de match treffend verwoordde.

Dat beeld komt ook naar voren als we kijken naar eerdere ontmoetingen tussen Nederland en Engeland op eindtoernooien. Beide landen wonnen eenmaal en één duel eindigde in een gelijkspel. Op het EK 1988 was Oranje in de groepsfase met 3-1 te sterk voor The Three Lions, op het WK van 1990 bleef het 0-0 en op het EK 1996 ging het Nederlands elftal er met 4-1 af op Wembley.

De totale balans is wel nipt in het voordeel van Oranje: Nederland won zeven keer, Engeland zes keer en negenmaal eindigde het onbeslist. De laatste ontmoeting tussen beide landen was wel een prooi voor het Nederlands elftal. Oranje won in 2019 in de halve finales van de Nations League na verlenging met 3-1. En ook toen stonden Southgate en Koeman aan het roer als keuzeheer.

En hoewel de Engelse kern ontegenzeggelijk meer kwaliteit herbergt, schatten we de vorm van Nederland toch nét wat beter in. Bovendien kan het toch niet blijven goed gaan voor The Three Lions? We achten Oranje dan ook allesbehalve kansloos om, al dan niet binnen 90 minuten, de EK-finale te halen. Onze eerste van drie wedtips voor Nederland-Engeland is derhalve een chauvinistische weddenschap met reële kans van slagen: Nederland bereikt de volgende ronde!

Wedtip 2: Meer dan 1,5 doelpunten in de tweede helft

Als we tot dusverre één ding hebben geleerd in de knock-outfase van het EK in Duitsland is het wel dat de angst regeert. Alle landen gaan pas écht voetballen als ze op achterstand komen. Zie Engeland tegen Zwitserland, maar ook Oranje tegen Turkije. Sowieso nemen landen naarmate de wedstrijd vordert vaak meer risico; iets wat ook terug te zien is in de kwaliteit van de doelpogingen (expected goals, xG).

Mocht de clash tussen Nederland en Engeland daadwerkelijk los komen, dan zullen de doelpunten vooral in het tweede gedeelte van de wedstrijd vallen. Al was het maar omdat iemand in de achtervolging moet. Een weddenschap op meer dan 1,5 doelpunten in de tweede helft lijkt zodoende dan ook een berekende gok. Dat is dan ook direct onze tweede van drie wedtips voor Nederland-Engeland in de halve finales van het EK 2024.

Wedtip 3: Cody Gakpo scoort of geeft een assist

Cody Gakpo kwam in het duel tegen Turkije net een voetje tekort om alleen topscorer van het EK te worden. Maar opnieuw was de Eindhovenaar met stip de beste aanvaller aan Nederlandse zijde. Na een zwakke eerste helft herstelde Gakpo zich knap in het tweede bedrijf en dwong hij Mert Müldür de 2-1 in eigen doel te glijden. “Op wedstrijden van hoog niveau en belangrijke momenten staat hij er altijd”, sprak Remco Evenepoel voor het vertrek van de achtste etappe in de Tour de France profetische woorden tegenover Sporza. En de Belgische topwielrenner kan het weten, want beiden speelden samen in de jeugd van PSV. Dat belooft dus voor de clash met The Three Lions.

Omdat Gakpo in grootse vorm verkeert, is een speler-weddenschap op hem eigenlijk een eenvoudig een-tweetje. Onze laatste van drie wedtips voor Nederland-Engeland is zodoende Cody Gakpo scoort of geeft een assist. Je kunt deze weddenschappen voor een hogere uitbetaling natuurlijk ook los van elkaar spelen.

BetMGM helpt je dagelijks met EK 2024 wedtips!

Wie wil wedden op het EK 2024 heeft bij BetMGM Nederland een breed scala aan weddenschappen om uit te kiezen. Maar omdat we je ook graag slim en verantwoord zien wedden, helpen we je graag met specifieke wedtips. We hebben alle wedstrijden uit het speelschema voor je geanalyseerd en de beste weddenschappen met dito odds voor je geselecteerd. Doe er vandaag nog je voordeel mee!

Sorry!

Helaas is BetMGM momenteel niet beschikbaar in je land.